OKS puanları yeniden hesaplansın!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Temmuz 2007 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABBAS GÜÇLÜ

OKS puanları, ilköğretim başarı puanı (İBP), dikkate alınmadan, bir an önce, yeniden hesaplanmalıdır. Yoksa, çok büyük haksızlıklara neden olacaktır. Zaten hukuki altyapısı da bulunmamaktadır. Bu yüzden, yargıdan da muhtemelen veto yiyecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı, İBP'nin OKS'ye etki edeceğini ikinci dönemin başında açıkladı. Oysa, İBP puanı hesaplanırken, 4, 5, 7 ve 8'inci sınıf notları dikkate alındı. Yani hiç haber verilmeden geçmişe yönelik bir tasarrufta bulunuldu. Ama daha da önemlisi, objektif bir ölçme değerlendirme sisteminin bulunmaması. Süper liseler bu yüzden batmadı mı?..

Şişirilmiş notlar ise eğitim tarihine bir yüz karası olarak geçecektir. İstanbul'da bazı seçkin okulların bile İBP'nin OKS'de puanlamaya katılacağının açıklanmasından sonra notlarını şişirdiği söyleniyor.

İBP'ye yönelik olarak yapılacak ciddi bir inceleme, ortaya vahim sonuçlar çıkaracaktır. İşte bu yüzden, tıpkı yanlış soruda olduğu gibi inattan vazgeçip yargı kararını beklemeden, MEB bu yanlışa dur demelidir.

Umarız, seçim sonrasında, yeni hükümet bir an önce kurulur ve yeni Milli Eğitim Bakanı'nın ilk icraatı, bu yanlışa dur demek olur. Yoksa, yaşanacak tüm bu kaosun faturası, daha koltuğuna ısınmadan ona çıkacaktır.

Yanlış, yanlış üstüne

Anadolu liseleri ile özel okul tercihlerinin neden ayrı ayrı yapıldığını, puanlamanın neden farklı hesaplandığını anlayabilene aşk olsun.

Bilindiği gibi liselere giriş OKS adı altında tek sınavla gerçekleşti. Ama özel okul puanları hesaplanırken farklı bir yöntem izlendi. Örneğin OKS'de kafa karışıklığı yaratan İBP, özel okullarda uygulanmadı. Örneğin, OKS için hesaplanan ortalama ve standart sapmalar, özel okular için dikkate alınmadı. Sanki bütün bu işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı değil de, Özel Okullar Bakanlığı yapıyor. Ve işte sonuçta ortaya çıkan çarpık tablo:

NE, OKS'de toplam 79.66 net çıkarttı. SS'nin net sayısı ise 78.66. Türkçe dışında, diğer tüm testlerde NE daha iyi durumda. Nitekim NE'nin OKS TM puanı 431, MF puanı da 424. SS'nin puanları ise TM 425, MF 415. Yani, 800 bin adayın yarıştığı OKS'de NE'nin puanı, SS'den TM'de 6, MF'de de 9 puan daha yüksek. Türkiye sıralamasında ise 4 bin kişiye varan farklılıklar var.

Ama aynı öğrencilerin özel okul puanlarına baktığınızda tam bir şoka uğruyorsunuz. Matematik-Fen ağırlıklı eğitim yapan bu okullara girişte, MF bir anda ikinci plana düşüyor.

OKS'de TM'de 6, MF'de de 9 puan önde olan NE, özel okullarda, Toplam Standart Puan'da da SS'nin tam 8.8 puan gerisine düşüyor. Bu mantığı anlamak mümkün mü?..

Yanlışlık olabilir mi?

SS'nin OKS puan kartına baktıkça ilginç noktalarla karşılaşıyorsunuz. TM puanı 431. Genel Başarı Sırası 10557, Genel Başarı Yüzdelik Dilimi 1.290, İl Sırası 215, İl Başarı Yüzdelik Dilimi de 1.158

MF'de ise puanı 424, Genel Başarı Sırası 10773, Genel Başarı Yüzdelik Dilimi 1.316, İl Başarısı 215, İl Başarı Yüzdelik Dilimi 1.158

Dikkat ettiyseniz,TM puanı ile MF puanı arasında 7 puanlık bir fark var. Ama ne hikmetse, İl Başarı Sırası ve İl Yüzdelik Dilimi tıpatıp aynı.

Eğer bir yanlışlık söz konusu değilse Kocaeli'nde bu 7 puanlık dilimde hiçbir öğrenci yok. Bu da sanki imkânsız gibi!..

Bu arada meraklı uzmanlar, hesaplanan puanların sağlamasını yapmak için ısrarla en yüksek ve en düşük puanları istiyorlar. MEB ise vermiyor. Niye saklıyorsa!..

Özetin özeti: Eğitimde, giderayak alelacele alınan kararlar, çocukların geleceğini altüst etti. Devlete olan güvenlerini sarstı. Veliler ise endişe içinde. Bilgilenmek istiyor. Ama her gördüğüne ayaküstü üç fıkra anlatan Bakan Bey, bu konuda adeta suspus. Bu kaos kayıtlara da yansırsa, velilerin vay haline!..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber